2016. június 7., kedd

Sárkányok

A sárkányok talán a legismertebb mágikus bestiák.
Méretükből kifolyólag nehezen elrejthetőek, ezért a muglik is tudomást szereztek esetleges létezésükről.
Ennek elkerülése érdekében a sárkányokat rezervátumokban tartják, ahol sok, (Charlie Weasleyhez hasonló) bátor varázsló igyekszik őket kontroll alatt tartani.
A sárkányok a Mágiaügyi Minisztérium által XXXXX – bizonyítottan varázslót ölt/idomításra, szelídítésre alkalmatlan állatnak vannak minősítve.
A sárkányok bőre, szíve, mája, vére, karma, szarva komoly mágikus erővel bír, fontos alapanyagai sok bűbájnak, bájitalnak, és sárkányszívizom-húr maggal készülnek a legerősebb pálcák is. 
Tíz sárkányfaj él szerte a világon, amelyek keresztezódése viszonylag ritka. A sárkánynőstények nagyobbak a hímeknél és sokkal agresszívabbak.
 Felkutatásukra csak speciálisan képzett varázsló vállalkozhat!

Először is a Trimágus Tusa második próbájának négy sárkányfajával ismerkedünk meg közelebbről.

 Legelől jobb oldalon a fekete Magyar Mennydörgő, mögötte a Walesi Zöld, baloldalt a Kínai Gömblángsárkány, amögött pedig a Svéd Sróforrú sárkány látható.

  • Kínai Gömblángsárkány (Oroszlánsárkány, Chinese Fireball)
A Távol-Kelet egyetlen sárkányfajtája. Igen attraktív megjelenésű. Hosszú testét sima, vörös pikkelyek borítják, fitos orrban végződő pofáját aranyszínű tüskék keretezik. Szemei látványosan dülledtek. Testsúlya 2-4 tonna. Orrlyukain gomba alakú tűzcsóvákat fúj, innen kapta a nevét. Agresszív, de fajtársaival szemben béketűrőbb, mint más sárkányok. Még a vadászterületüket is hajlamosak megosztani egy-két másik sárkánnyal. Zsákmányol mindenféle emlősállatot, kedvenc prédája a sertés, valamint az ember is. Élénkpiros, arannyal pöttyözött tojásaik héja rendkívül keresett cikk a kínai varázslók körében. A Trimágus Tusán Viktor Krum győzte le kötőhártya-gyújtó átokkal.

  • Közönséges Walesi Zöldsárkány (Walesh Green)
Zöld pikkelyeivel remekül beleolvad a környezetébe, a zöld mezőkbe. A hegyvidéket csak tojásrakáskor keresi fel. Ezért itt külön rezervátumot jelöltek ki a fajta részére. Jellegzetesen, dallamosan üvölt, ezáltal könnyen felismerhető. Karcsú lángcsóvákat fúj. Juhokkal táplálkozik, az emberek elől elbújik. Tojása földszínű, zölddel pettyezett. Fleur Delacour ellenfele volt.

  • Svéd Sróforrú Sárkány (Swedish Short-Snout)
Tetszetős külsejű, ezüstkék pikkelyes sárkány. Orrlyukain vakító kék színű szúrólángot fúj, amely pillanatok alatt hamuvá porlasztja a csontokat, vastag gerendákat is. Főként vad, lakatlan hegyvidékeken él, így a statisztikák szerint ez a sárkányfajta ölte meg a legkevesebb embert. A Svéd Sróforrú Sárkány bőre értékes alapanyag: kesztyűket, bőrpajzsokat készítenek belőle a varázsvilágban. Cedric Diggory mérkőzott meg vele.

  • Magyar Mennydörgősárkány (Hungarian Horntail)
A legveszedelmesebbnek tartott sárkányfaj. Óriásgyíkszerű testét fekete pikkelyek borítják. Szarvai és faroktüskéi bronzvörösek, szeme sárga. Kivételesen hosszú, akár 15 m-es lángcsóvát tud fújni. Kecskét, juhot, és ha teheti, embert eszik.Cementszürke tojásának héja nagyon vastag, az ivadékok a farkukon már kifejlődött tüskékkel nyitják fel.
Egy kicsit mindenkinek megdobban a szíve e név hallatára, hiszen Rowling ránk is gondolt egy kicsit, magyarokra! Ráadásul ezzel a bestiával Harry harcolhatott 14 évesen!



A többi sárkányfaj leírása Rownig Legendás Állatok és Megfigyelésük című művéből idézve...

  • Antipoduszi Opálszemű Sárkány (Antipodean Opaleye)
Új-Zélandon fordul elő, túlnépesedés esetén némely példányok Ausztráliába telepedhetnek át. A sárkányoktól kissé szokatlanul nem a hegyekben, hanem a völgyekben tanyázik. Közepes termetű, súlya 2-3 tonna. Szivárványszínű pikkelyeivel talán a legszebb sárkányfajta. Szeme csillogó, sokszínű, pupilla nélküli – innen ered a fajta neve is. Természete békés, csak akkor vadászik, ha éhes. Kedvenc zsákmánya a juh, de nagyobb állatokat is elejthet – pld. az Ausztráliába települők nagy mennyiségű kengurut mészároltak le. Tojása sápadtszürke, könnyen össze lehet téveszteni az őskövületekkel.


  • Hebridai Feketesárkány (Hebridean Black)
A Brit-Szigeteken honos, agresszív faj (a Walesi Zöldsárkányhoz hasonlítva). Hossza a 9 m-t is elérheti. Fekete pikkelyei durvák, szeme fénylő bíborpiros. Hátán borotvaéles taréjsort, farkán nyíl alakú tüskét visel. Szárnya a denevéréhez hasonlít. Egy példány vadászterülete 250  km². Kedvenc zsákmánya a szarvas, de nagy testű kutyákat és szarvasmarhát is rabolhat. A körülöttük levő vadőri teendőket hagyományosan a hebridai MacFusty család varázslói végzik.

  • Norvég Tarajossárkány (Norwegian Ridgeback)
Hasonlít a Magyar Mennydörgősárkányhoz, de faroktüskék helyett éles tarajt visel a gerince mentén. Nagytestű szárazföldi emlősökkel táplálkozik, és sárkányoktól szokatlan módon a vízi állatokat sem veti meg. Ellenőrizhetetlen beszámoló szerint egyszer Norvégia partjai mentén a vízből ragadott ki egy bálnaborjút a Norvég Tarajossárkány egy példánya. Fajtársaival szemben nagyon agresszív, állománya erősen megcsappant. Tojása fekete. A kikelt kicsinyek más fajtákhoz képest sokkal korábban, 1-3 hónaposan már tudnak tüzet fújni.
Megjegyzés: Hagrid kedvence, Norbert/Norberta Norvég Tarajossárkány volt, a képen láthatjátok.


  • Perui Viperafogú Sárkány (Peruvain Vipertooth)
A legkisebb és leggyorsabb röptű sárkányfajta. Testhossza csupán 4,5 m. Pikkelyei simák, rézvörösek, hátán fekete taréjfoltok találhatóak. Fején két kurta szarvat visel. A fogaiból erős méreg csöpög. Bár jól elélhetne kecskén és szarvasmarhán, annyira szereti az emberhúst, hogy a 19. század vége felé exterminátor-varázslók által állománycsökkentést kellett végrehajtani a Perui Viperafogú Sárkány fajtában.

  • Román Hosszúszarvú Sárkány (Romanian Longhorn)
Pikkelyei élénkzöldek, fején hosszú, aranyszínű szarvpár pompázik. Zsákmányát először a szarvaival megsebesíti, majd tüzet fúj rá. Ennek a sárkányfajtának őrölt szarva fontos bájitalok alapanyaga, miáltal állománya az állandó vadászat miatt drasztikusan lecsökkent. Ezért őshazájában, Romániában nagy kiterjedésű sárkányrezervátum található, ahol nemzetközi varázslócsoport tanulmányozhatja a sárkányokat.

  • Ukrán Vashasú Sárkány (Ukrainian Ironbelly)
A legnagyobb testű sárkányfajta, súlya akár 4 tonna is lehet. Nagy tömege miatt a többi sárkánynál lassabban repül. Nagyon veszélyes: ha esetleg egy házra száll le, az rögtön összeomlik. Pikkelyei fémszürkék. Szemei vörösek. Karmai feltűnően hosszúak és élesek. Előfordult már, hogy felkapott egy vitorláshajót (szerencsére senki nem tartózkodott a fedélzeten), ezért összes példánya szigorú megfigyelés alatt áll az ukrán mágiaügyi hatóságok által.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése