2016. június 27., hétfő

A színfalak mögött: Thesztrálok

A Harry Potter: The creature vault-ból

A meg nem értett, büszke és hírhedt teremtmények valójában a varázslóvilág legkedvesebb teremtményei, akiktől a legkevésbé kéne tartanod, ha szembe jönnek a Tiltott Rengetegben.


Az első négy Harry Potter fimben a lónélküli szekerek a roxmortsi vasútállomás és a Roxfort között úgy tűnik, mintha teljesen maguktól közlekednének, pedig a valóságban thesztrálok húzzák őket. Ezeket a lényeket először a Harry Potter és a Főnix Rendjében láthatjuk.
Ezek a csonváz-szerű, fekete, sárkányarcú lények Harry számára csak Cedric Diggory halála által lettek láthatóak, mivel csak az látja őket, aki szemtől szembe találkozott a halállal.


Thesztrálok szállítják Dumbledore seregét a Mágiaügyi Minisztériumba is a Főnix Rendjében, ami a legfölső képen is látható. Szintén thesztrálok segítségével hozzák el Harryt a Privet drive-ról a legutolsó könyvben. Tehát igencsak hasznosnak mondható.

A thesztrál, egy teljesen egyedi lény a Harry Potter univerzumban, finom léptű teremtmény amelynek hangja halk sírásra vagy bálnák énekére emlékeztet.
Denevérszárnyaik enyhén áttetszőek, könnyen felismerhetővé teszik ezeket a relytéjes, feszélyező teremtményeket.

A filmekben a thesztrálok számítógépes animációk, a leavesden-i Harry potter Stúdióban azonban építettek életnagyságú, valódi lényeket is, amik a kiállításon megtekinthetők.
A filmbéli csontvázlovak feketére szinezése okozta a legnagyobb gondot: ugyanis a Rowling által elképzelt homályos fekete nem látszódott volna jól a képernyőn. Ezért volágosabb, kékes színt kapott, ami a Tiltott Rengeteg makettjében remekül el tudta rejteni.


Az anatómia azonban ellenük dolgozott, mert például egy ló felépítése, ami használtak, lehetetlenné tette volna azt a jelenetet, amikor Luna lovegood almát gurít a thesztrál csikónak. Ezért a lábmozgásukat a zsiráfokéra alapozták.

A thestrálon repülőr jelenetet kék háttér előtt fimezték, a színészek csak egyszerű, mozgó modelleken ültek, és később mögéjük vágták az elsuhanó Londont, és alájuk a thesztrált.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése